Siirry sisältöön
Hoito- ja palveluketjut

Terveyttä edistävä ruokavalio

Terveyttä edistävän ruokavalion avulla voidaan turvata elimistön riittävä energian ja välttämättömien ravintoaineiden saanti. Terveyttä edistävä ruokavalio vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen, useisiin syöpiin, osteoporoosiin ja hammaskariekseen. Tällaisen ruokavalion energiatiheys on pieni, mikä ehkäisee myös lihomista sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksien kehittymistä. (26)

Ravitsemussuositusten keskeinen tavoite on parantaa väestön terveyttä ravitsemuksen avulla. Suositusten mukaisen ruokavalion voi kuitenkin koostaa monella tavalla. Yksittäiset ruoka-aineet eivät edistä tai heikennä terveyttä, vaan ruokavalion kokonaisuus ratkaisee.

Ravitsemussuositusten mukainen, terveyttä edistävä ruokavalio sisältää runsaasti kasvikunnan tuotteita eli kasviksia, marjoja, hedelmiä, palkokasveja ja täysjyväviljaa. Lisäksi ruokavalioon kuuluvat kala, kasviöljyt ja kasviöljypohjaiset levitteet, pähkinät ja siemenet sekä rasvattomat ja vähärasvaiset maitovalmisteet tai täydennetyt kasvipohjaiset valmisteet. (26)

Video: Terveyttä ruoasta – Hyvän ruokavalion aineksia, Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Keskeisiä terveyttä edistäviä muutoksia suomalaisen väestön ruokavaliossa ovat ruoan energiatiheyden pienentäminen ja ravintoainetiheyden suurentaminen, rasvan laadun parantaminen sekä punaisen lihan, lihavalmisteiden ja suolan käytön vähentäminen. (26)

Video: Aikuiset tarvitsevat terveyttä edistäviä muutoksia ruokavalioonsa, THL